Chapter - 2 Whole Numbers

Q&A -Ask Doubts and Get Answers

Q
Whole Numbers

Question:

1. Write the next three natural numbers after 10999.

 

Solution: To find the next three natural numbers, we need to add 1 in the preceding integers.

10999 + 1 = 11000

11000 + 1 = 11001

11001 + 1 = 11002

So, the three natural numbers after 10999 are 11000, 11001 and 11002.

 

2. Write the three whole numbers occurring just before 10001.

 

Solution: To find the number occurring just before a whole number, we need to subtract 1 in the preceding whole number.

10001 - 1 = 10000

10000 - 1 = 9999

9999 - 1 = 9998

So, the three whole numbers before 10001 are 10000, 9999 and 9998.

 

3. Which is the smallest whole number?

 

Solution: The smallest whole number is zero (0).

 

4. How many whole numbers are there between 32 and 53?

 

Solution: The whole numbers between 32 and 53 are listed below.

33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52.

There are total of 20 numbers between 32 and 53.

 

5. Write the successor of :

(a) 2440701 (b) 100199 (c) 1099999 (d) 2345670

 

Solution: (a) 2440701 + 1 = 2440702

(b) 100199 + 1 = 100200

(c) 1099999 + 1 = 1100000

(d) 2345670 + 1 = 2345671

 

6. Write the predecessor of :

(a) 94 (b) 10000 (c) 208090 (d) 7654321

 

Solution: (a) 94 - 1 = 93

(b) 10000 - 1 = 9999

(c) 208090 - 1 = 208089

(d) 7654321 - 1 = 7654320

 

7. In each of the following pairs of numbers, state which whole number is on the left of the other number on the number line. Also write them with the appropriate sign (>, <) between them.

(a) 530, 503 (b) 370, 307 (c) 98765, 56789 (d) 9830415, 10023001

 

Solution: (a) In the number line, the number increases from left to right.

503 is smaller than 530 therefore 503 is on the left of 530.

530 > 503.

 

(b) In the number line, the number increases from left to right.

307 is smaller than 370 therefore 307 is on the left of 370.

370 > 307.

 

(c) In the number line, the number increases from left to right.

56789 is smaller than 98765 therefore 56789 is on the left of 98765.

98765 > 56789.

 

(d) In the number line, the number increases from left to right.

9830415 is smaller than 10023001 therefore 9830415 is on the left of 10023001.

9830415 < 10023001.

 

8. Which of the following statements are true (T) and which are false (F) ?

(a) Zero is the smallest natural number.           (b) 400 is the predecessor of 399.

(c) Zero is the smallest whole number.             (d) 600 is the successor of 599.

(e) All natural numbers are whole numbers.

(f) All whole numbers are natural numbers.

(g) The predecessor of a two digit number is never a single digit number.

(h) 1 is the smallest whole number.

(i) The natural number 1 has no predecessor.

(j) The whole number 1 has no predecessor.

(k) The whole number 13 lies between 11 and 12.

(l) The whole number 0 has no predecessor.

(m) The successor of a two digit number is always a two digit number.

 

Solution: (a) False, 1 is the smallest natural number.

(b) False, 400 is the successor of 399.

(c) True.

(d) True.

(e) True

(f) False, 0 is a whole number that is not included in the natural number.

(g) False, the predecessor of 10 is 9.

(h) False, 0 is the smallest whole number.

(i) Ture, the predecessor of 1 is 0 but it is not a natural number.

(j) False, the predecessor of 1 is 0 and it is a whole number.

(k) False.

(l) True, the predecessor of 0 is -1 but it is not a whole number.

(m) False, The successor of 99 is 100.

Answer:


Related Questions for Study

What our students and parents say about us!

Choose EduSakshamยฎ
Embrace Better Learning

edusaksham-mobile-app